FRA SLIDT OG HVIDT TIL SNEDKERDRØM I EGETRÆ
Familien i Viborg havde et knap seks år gammelt køkken, som desværre allerede hang lidt og så slidt ud. Da de opdagede Hanstholm Upcycle, hvor køkkenet kunne få et specialdesignet kvalitetsløft, var de ikke i tvivl om, at deres hvide køkken skulle være fortid. Nu har de fået et varmt og indbydende snedkerkøkken til en meget rimelig pris og endda ved at bevare en stor del af det oprindelige køkken.
En helt ny oplevelse
Hos familien Andreassen bliver køkkenet brugt til meget andet end at lave mad. Nogle dage er der dansescene på de nylagte plankegulve, andre dage bliver der stået på hænder og lavet gymnastik. Derfor blev køkkenet indrettet i et ca. 40 kvadratmeter stort rum, som tidligere var stue, da familien på fem rykkede ind i 1950er-huset i Viborg. De ønskede et stort, familievenligt køkken-alrum, og valget faldt på det samme hvide køkken, som de havde i deres forrige bolig.
“Det var lidt den nemme løsning, vi valgte. Vi var ret glade for det køkkenet i det gamle hus, og vi valgte den samme producent og køkken en gang til. Men desværre havde de ændret et par ting i designet. Og kvaliteten var faldet betragteligt. Allerede efter kort tid hang det lidt. Det var vi kede af,” fortæller Katrine Søbo Andreassen.
Køkkenfronten med lameller i lakeret egetræ er ifølge Katrine meget praktisk i brug og kræver ikke så meget vedligeholdelse for at holde sig pænt.
Fronter af egetræslameller, som efterfølgende er lakeret.
Familien var glad for køkkenets design, som de fik lavet ved ombygningen i 2016, men de var kede af fronterne, der fik skrammer og ikke holdt sig pæne. Derfor valgte de at skifte fronterne med Hanstholm Upcycle og beholde korpus, bordplade og hårde hvidevarer.
Hun har en passion for genbrug og bæredygtighed, som hun dyrker sammen med sine døtre. De besøger gerne genbrugsbutikker og kigger efter alt fra strikkegarn til kreative projekter, til keramik og praktiske småting til hjemmet. Da fik de øje på Hanstholm Upcycle, faldt de for ideen om at kunne bevare det, der fungerer godt og give et funktionelt og æstetisk kvalitetsløft til det, der fungerer mindre godt.
“Vi havde jo et relativt nyt køkken, og vi var super glade for bordpladen og indretningen og kede af at skulle smide så meget ud. For os, der ikke er snedkere, var det kun fronterne, der så trælse ud og haltede kvalitetsmæssigt , så det var en ideel løsning for os at kunne genbruge det meste af køkkenet,” fortæller Katrine Søbo Andreassen.
Designmæssigt var beslutningen ikke helt lige så nem, men dog var familien helt sikre på, at køkkenet ikke skulle være hvidt igen. Efter en del overvejelser valgte de lamelfronter i lakeret egetræ. “Vores to forrige køkkener var hvide, og nu ville vi bare noget helt andet. Men samtidig var jeg nervøs for, at træet ville give en ‘cigarkasse’-effekt – som et umalet og gammeldags sommerhus. Det ønskede jeg virkelig ikke,” siger Katrine Søbo Andreassen, som fik besøg af Claus Laursen fra Hanstholm Køkken i Herning, som var med til at styrke beslutningen om familiens designvalg. Han foreslog en sort sokkel under egetræsskabene, og det fik Katrine Søbo Andreassens skepsis til at forsvinde helt. “Det havde vi aldrig selv fundet på, men det er virkelig en genistreg. Køkkenet svæver nærmest, og det ser indbydende, moderne og ikke spor sommerhusagtigt ud,” siger Katrine Søbo Andreassen.
“Jeg elsker den varme og kvalitet, vi har fået i køkkenet. Vi har fået et snedkerkøkken til en brøkdel af prisen for et helt nyt køkken – og uden en stor og omfattende renovering. Og jeg elsker den lækre følelse, det giver, når jeg åbner skufferne.”
Da Katrine så egetræskøkkenet for første gang, var hun lettet og glad over den varme og hygge, det gav til køkkenalrummet.
Armatur fra Blanco og Quooker, bordpladen er i sort marmor og bevaret fra det forrige køkken.
For ca. 70.000 kr. har familien opgraderet og løftet kvaliteten af alle fronter, alle skufferne og et endeskab, som måtte skiftes for at give den rette finish med sidebeklædning i træ. Hele forvandlingen tog endda kun halvanden dag fra start til slut, og familien kunne sagtens lave mad undervejs.
“Jeg elsker den varme og kvalitet, vi har fået i køkkenet. Vi har fået et snedkerkøkken til en brøkdel af prisen sammenlignet med et helt nyt køkken og uden en omfattende renovering – og jeg elsker den lækre følelse, det giver, når jeg åbner skufferne.”
De knap seks år gamle skuffer, som blev skiftet, blev endda ikke smidt ud, men fik også mulighed for en ny start. “Snedkeren, der monterede de nye låger, fik skufferne med til at bruge på sit værksted, så på den måde har vi kun kasseret de dele, der ikke kunne mere, og det er en virkelig god følelse,” slutter Katrine Søbo Andreassen.
Køkkenet fra Hanstholm Upcycle har endt med at koste ca. 70.000 kr. for nye fronter, et nyt skab og nye skuffer.
Katrine og Jens’ 3 bedste råd til dig, der vil upcycle dit køkken:
1. Vælg et helt andet udtryk på lågerne end på dit forrige køkken.
2. Tænk nøje over, hvad der giver mening at genbruge. Skift kun de elementer, der giver mening. Lav ikke om på det, der fungerer godt i indretningen.
3. Lyt til de gode råd fra køkkenfirmaet. Få dem hjem på besøg hos dig, så I sammen kan finde de rette fronter til rummet og få skabt den bedste helhed.
Familien endte med at udskifte alle skufferne til skuffer i bedre kvalitet, for at give køkkenet endnu længere levetid. Den nye indmad med soft touch og nye fronter er med til at give køkkenet et eksklusivt udseende og en lækker følelse i brug.
I højskabsvæggen er køleskabet og microovnene gemt væk.
Højskabslågerne er kun delvist i lameller for at give lidt mere ro i oplevelsen af køkkenet. Lamellerne stopper i niveau med bordpladen på den anden side af køkkenet.
Familien endte med at udskifte alle skufferne til skuffer i bedre kvalitet, for at give køkkenet endnu længere levetid. Den nye indmad med soft touch og nye fronter er med til at give køkkenet et eksklusivt udseende og en lækker følelse i brug.
Beboerne: Katrine og Jens Andreassen samt deres to hjemmeboende døtre .
Huset: Villa, oprindelig fra 1950erne og istandsat i 2016. Villaen er 150 kvadratmeter, hvoraf 40 kvadratmeter er køkken
Køkkenet: Et upcycled køkken med fronter af egetræslameller, som efterfølgende er lakeret.
Køkkenbutik: Claus Laursen fra Hanstholm Køkken i Herning har stået for vejledning og ombygning af køkkenet.